لوازم آرایش ؛ کالایی پرهزینه بر سلامت و اقتصاد کشور


رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو کشور چندی پیش اعلام کرد که ایران از نظر جمعیت هفدهمین کشور جهان است اما از نظر مصرف لوازم آرایشی هفتمین کشور دنیاست، واردات رسمی لوازم آرایشی حدود یک میلیارد دلار در سال است اما بیش از این میزان مواد آرایشی قاچاق وارد کشور می شود.

البته این جایگاه خاص در دنیا و منطقه، زمانی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد که بدانیم قیمت برندهای معتبر و مشهور جهان در بازار ایران از یک سو در اوج و بدون نظارت قرار دارد و از سوی دیگر انواع برند های تقلبی، لوازم غیربهداشتی و غیرمجاز بازار را تسخیر کرده است.

علاوه براین حاکمیت لوازم آرایشی تقلبی در بازار های کشور سبب شیوع بیماری های پوستی و تحمیل هزینه مختلف درمانی به خانواده ها و سیستم بهداشت و سلامت شده است.

به گفته کارشناسان این عرصه ،در واقع محصولات بهداشتی آرایشی با برندهای دارای کیفیت خارجی به دلیل قیمت بالای فروش در ایران سهم کمی دارند و درعین حال سهم تولیدکننده های ایرانی از این بازار بزرگ جهانی بسیار ناچیز است.

به اعتقاد برخی از دست اندرکاران صنعت لوازم بهداشتی- آرایشی کشور، دلایل اقبال لوازم آرایش در بازار ایران را باید در پایین آمدن سن آرایش، نداشتن کیفیت لازم مواد آرایشی تولید داخل نسبت به نمونه های مشابه خارجی، سود سرشار قاچاق این محصولات، قیمت گذاری نشدن لوازم آرایشی وارداتی، ممنوعیت تبلیغ تولیدات داخلی، تبلیغات گسترده این لوازم در ماهواره ها و سفر به کشورهای عرضه کننده این اجناس از جمله کشورهای عربی جستجو کرد.



***آرایش در سنین پایین سبب آکنه می شود

صورت هر فرد اولین و نمایان ترین بخش از بدن است که علائم پیری را نشان می دهد. در بسیاری از کشورها زنان بالای 40سال گرایش به سوی آرایش داشتند اما اکنون سن آرایش کاهش یافته است. براساس برخی گزارشها سن آرایش در ایران به زیر 20سال رسیده در حالی که تمایل به آرایش در آمریکا و کشورهای اروپای غربی که گرانترین و مشهور ترین برندها را تولید می کنند، 40 سال است.

رییس مرکزآموزش و پژوهش بیماری های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: لوازم آرایشی به لوازمی گفته می شود که بر روی پوست یا مو استفاده می شود و بدون اینکه تغییری در ساختمان یا عملکرد ایجاد کند، سبب بهبود ظاهر می شود.

دکترعلیرضا فیروز ادامه داد:اگر این مواد جذب شوند و یا تغییری در ساختمان یا عملکرد پوست و مو ایجاد کنند، دیگر لوازم آرایشی محسوب نمی شوند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه حساسیت، شایع ترین عارضه استفاده از لوازم آرایشی است، گفت: این حساسیت می تواند وابسته به خود ماده، زمینه ژنتیک حساس بودن خود فرد یا هردو اینها باشد.

وی تصریح کرد:مصرف لوازم آرایشی به ویژه در سنین جوانی می تواند سبب ایجاد یا تشدید جوش های غرور جوانی یا آکنه شود.

دکتر فیروز با اشاره به کاهش سن استفاده از لوازم آرایش در کشورمان گفت:یکی از انواع آکنه یا جوش غرور جوانی، آکنه ای است که ناشی از استفاده از لوازم آرایشی است.

وی ادامه داد:یکی از مشکلات در حال حاضر مشاهده این نوع آکنه در سنین خیلی پایین تر است که نسبت به درمان شاید یک مقدارنیز مقاوم ترهستند.

وی با اشاره به اینکه برخی عوارض ناشی از مصرف طولانی مدت این مواد است،گفت:جوانانی که پوست نسبتا چربی دارند اگر از مواد آرایشی که خیلی چرب هستند استفاده کنند یا مدت بسیار طولانی روی پوستشان بماند سبب بسته شدن منافذ غدد چربی صورت آنها می شود.

دکتر فیروز توضیح داد: تجمع چربی زیر پوست ابتدا جوش های زیر پوستی ایجاد می کند که ممکن است کم کم میکروب بر روی آنها سوار و ایجاد جوش های قرمز و چرکی کند که در واقع همان آکنه یا جوش غرور جوانی است.

وی به این افراد توصیه کرد که استفاده از لوازم ارایشی را برای مدتی قطع و محدود بکنند و از مواد آرایشی فاقد چربی استفاده کنند.



****شایع ترین عوارض مربوط به محصولات آرایشی مصرف شده در اطراف چشم است

اولین و نمایان ترین بخش صورت که علایم پیری را نشان می دهد، پوست اطراف چشم است و دلیل آن ظرافت و نازکی پوست دور چشم است که بطور مدوام در معرض حرکات ماهیچه ای مثل پلک زدن و خندیدن است.

دکتر فیروز با بیان اینکه شایع ترین عوارض مربوط به محصولات دور چشم است گفت:به دلیل حساس و نازک بودن پوست دور چشم، موادی که برای دور چشم یا برای مژه یا ابرو استفاده می شوند قدرت حساسیت زایی بیشتری دارند.



****حساسیت و تحریک پذیری ازعوارض شایع پوستی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به عارضه های پوستی به تحریک پذیری و حساسیت اشاره کرد و توضیح داد:در صورت بروز حساسیت کم کم در محل مصرف، پوست خارش پیدا می کند، قرمز و پوسته پوسته می شود و جوش های ریز می زند و اگر عوارض حاد و شدید باشد ممکن است حتی تاول هم بزند.

وی تصریح کرد:البته ممکن است در همان نوبت اول مصرف این واکنش ها اتفاق بیفتد یا سال ها پس از مصرف بروز کند که علت این امر هم به مواد استفاده شده و هم به خود فرد بر می گردد.

دکتر فیروز ادامه داد:برخی مواد با پتانسیل حساسیت زایی بالا مانند مواد رنگی، معطر یا محافظ در لوازم آرایشی استفاده می شوند که برای افراد مشکل ایجاد می کند.

رییس مرکز آموزش و پژوهش بیماری های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد:به همین دلیل خیلی از این مواد به دلیل داشتن مواد سمی ، حذف شده اند و این مواد شیمیایی اسامی آنها مشخص بوده و هر کارخانه ای برای تولید اگر از این آنها استفاده کند مجوز تولید به آن داده نمی شود.

دکتر فیروز برای نمونه به سرب، جیوه، ارسنیک و برخی رنگ ها که از فلزات سنگین درست شده اند، اشاره کرد که در ساخت مواد آرایشی یا استفاده نمی شوند یا میزان استفاده از آنها بسیارمحدود است.

وی ادامه داد:یکی از مشکلاتی که محصولات آرایشی قاچاق دارد این است که هیچ کنترلی بر روی مواد تشکیل دهنده، نحوه تولید، شرایط تولید و نگهداری این اقلام وجود ندارد.

دکتر فیروز گفت:مواد آرایشی که مجوز گرفته و مجوز وزارت بهداشت را داشته باشند، نشان می دهد که از استاندارد لازم برخوردار بوده و کنترل های مربوطه بر روی آنها اعمال شده است.

رییس مرکز تحقیقات بیماری های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه برخی از حساسیت ها و تحریک پذیری به خود فرد بر می گردد،گفت:برخی افراد بطور ژنتیک پوست حساس دارند که به آنها 'آیتوپیک' می گوییم.

وی توضیح داد:پاسخ پوست اینگونه افراد به عوامل خارجی بیشتر و شدیدتر است و در برابر خیلی از مواد واکنش نشان می دهند. ساده ترین آنها آب است که پوست برخی از این افراد حتی به آب حساسیت دارد؛ چه برسد به لوازم آرایشی که از مواد شیمیایی ساخته شده اند.

دکتر فیروز ادامه داد: واکنش پوستی اینگونه افراد به لوازم آرایشی که تحت شرایط استاندارد تولید و نگهداری نشده باشد یا ترکیباتی باشد که میزان استاندارد در آن رعایت نشده باشد شدیدتر و سریعتر است.

8 بهمن 1393
نویسنده : ایرنا کد خبر: 81482919 | بازدید ها : 4259 نفر

آخرین اخبار و مطالب

چند لحظه صبر کنید